Laatste metingen en voorbereidingen op het terrein

20181126 5

Er gaat geen dag voorbij of er wordt wel ergens over ons klimaat gepraat. Ondernemers Zonder Grenzen (OZG) houdt het niet bij praten, maar gaat actief op zoek naar mogelijkheden om de gevolgen van klimaatverstoring aan te pakken. Dat doen ze door verwoestijning tegen te gaan met herbebossingsprojecten aan de rand van de woestijn.

Momenteel bestuderen onze voorzitter Werner Sels, socioloog Halewijn Timmerman en geograaf Malick Sally het Ferlo gebied in Senegal, meerbepaald de sites Ranérou en Mbar Toubab. Ze ronden de haalbaarheidsstudie af en bereiden de herbebossing voor. Dit voor het eerst in Senegal, naar voorbeeld van wat OZG in Burkina Faso gerealiseerd heeft.

Volg hier de komende dagen hun verhaal.

Maandag (26/11) gingen Werner en het Senegalese OZG team op stap met Sergeant Ndiaye van Eaux et Forêts (E&F). Ze ontfermden zich over het manueel aanleggen van de halve maantjes: reservoirs in de harde grond om water vast te houden. Dit in afwachting van een geautomatiseerd systeem met Delfinoploegen.

Later op de dag gingen ze de schade opmeten van het lang uitgestrekte hek rondom de site. Op veel plaatsen is het plat getrappeld, maar het is belangrijk om overeind te houden om het vee buiten te houden tijdens de eerste jaren dat de boompjes groeien. Deze omheining zal binnenkort door de UNCCD (Verenigde Naties) en E&F hersteld worden.

OZG bezocht ook E&F in Linguère om de staat van twee oude Delfinoploegen te controleren. Samen met een werktuigkundige maakten ze een inschatting van wat er nodig is om deze ploegen terug operationeel te maken.

Ten slotte bezochten ze de eerste steenlegging van de UNCCD basis, net naast de Great Green Wall (GGW). In de toekomst zal ook OZG van hieruit kunnen opereren.

Veelbelovende signalen, een constructieve dag! Op de planning voor de volgende dagen:

  • Afspraken met de chefs
  • Protocol voorbereidingen met UNCCD en Eaux et Forêts
  • Voorstelling van OZG in Belgische ambassade in Dakar